снимка: Община Варна Община Варна успява да се справи с кризата,

...
снимка: Община Варна Община Варна успява да се справи с кризата,
Коментари Харесай

Бюджетът на Варна пострада от кризата, 2,25 млн. е дупката при туристическия данък, 4,4 млн. в неданъчните приходи

снимка: Община Варна 

Община Варна съумява да се оправи с рецесията, подбудена от COVID-19, и да резервира устойчиво финансовото си положение. Tя е с позитивно салдо, без просрочени отговорности, макар множеството приложени антикризисни ограничения, които се отразяват отрицателно на бюджета й. Това сочат данните от доклада за приходите и разноските в локалната хазна за интервала 1 януари – 30 септември 2020 година, който бе прегледан на днешното съвещание на ПК „ Финанси и бюджет “, оповестиха от пресцентъра на съвета.

Първоначалната макрорамка на бюджета бе в размер на 383,7 млн. лева, само че след получени спомагателни прехвърляния от страната проектът е поправен на близо 401 млн. лева Реалният размер на получените доходи за деветмесечието възлиза на 286,1 млн. лв., което е 71% осъществяване към разяснения проект и 74 на 100 по отношение на първичната макрорамка за 2020 година В тази сума се включват наличните средства, отразени с негативен знак (-56,8 млн. лева) за балансиране на приходната и разходната част на бюджета.

Въпреки огромния напън върху бюджета Община Варна съумява да регистрира растеж при данъчните доходи. Спрямо същия интервал на 2019 година са събрани с 1,2 млн. лв. повече, главно поради нарастване на постъпленията от данъка за придобиване на имущество. Това компенсира по-слабото осъществяване на налозите върху недвижимите парцели и върху приходите на физическите лица, както и на туристическия данък. Най-сериозен е спадът на постъпленията от туристическия налог. През първите девет месеца те са 1,1 млн. лв. при 3,35 млн. лв. за същия интервал на миналата година.

Неданъчните доходи за този интервал са в размер на 43,2 млн. лева и бележат спад с 4,4 млн. лв. по отношение на предходната година. Основен дял заемат общинските такси, при които спадът е с 2,7 млн. лв.. Заради затварянето на детските ясли и градини в локалната хазна са влезнали 1,5 млн. лв. по-малко от такси. Повече приходи спрямо 2019 година има само от продажбата на артикули и услуги и от концесии.

Отчетът на разноските по бюджета за деветмесечието на 2020 година е в размер на 229 млн. лв..

Най-много средства са изразходвани за функционалност „ Образование “ – 99 млн. лева при 88,4 млн. лв. през предходната година. Пълната прехрана на дете в детска градина за един месец, като в тази сума се включват разноските за заплати, прехрана и финансови разноски, е 850 лева по отношение на 521 лева за същия регистриран интервал на 2019 година Това се дължи на забележителното понижение на посещаемостта поради COVID-19. Същевременно таксата остана без смяна – 48 лева, и за интервала на изключителното състояние родителите бяха напълно освободени от заплащането на такса. Отчита се растеж и на разноските за заплати и осигуровки поради нарастване на възнагражденията на работещите в областта на образованието.

С 4,7 млн. лв. по отношение на 2019 година са нарастнали разноските за обществено обезпечаване, подкрепяне и грижи. В сферата на опазването на здравето те са с близо 1,5 млн. лв. повече, главно за обезпечаване на персонални защитни средства, дезинфекционни препарати, диспенсъри, мобилни умивалници за ограничение разпространяването на коронавирусната зараза.

Свиване на разноските се следи във функционалност „ Жилищно строителство, БКС и запазване на околната среда “. При планувани близо 100 млн. лв. докладът за деветмесечието възлиза на 48,7 лева От тях 20,5 млн. лв. са изразходвани по план-сметка „ Чистота “. Близо 14 млн. лв. са вложени в създаване, ремонт и поддържане на уличната мрежа.

С 3,4 млн. лв. по-малко са и разноските за просвета, спорт, почивни действия   и религиозни действия. Намалението е в следствие главно на отпадането на част от събитията в културния и спортния календар на Варна.

Изпълнението на бюджета през отчетния интервал на 2020 година демонстрира, че макар компликациите Община Варна съумя да обезпечи условия за застраховане на обществените, просветителните, здравните и културните действия, благоустрояване и запазване на околната среда. Всичко това бе реализирано с помощта на прецизно съблюдаване на финансовата дисциплинираност и поддържане на финансова непоклатимост на общината.

Показаните резултати са оценени от Българската организация за кредитен рейтинг – БАКР, която в края на ноември удостовери кредитния рейтинг на общината. Той остава BBB със постоянна вероятност и е еднакъв на този на страната. Прогнозата е, че Варна ще продължи да демонстрира постоянни финансови резултати и добра платежоспособност в кратковременен и средносрочен проект.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР